Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklara Satu Munnukka, som ansvarar för flygplatsprocesserna på Finnair, varför de har beslutat att väga frivilliga passagerare före avgång. Foto: SVT

Finnair: Vi väger flygpassagerare av säkerhetsskäl

Uppdaterad
Publicerad

Finnair är ett av flygbolagen som samlar in frivilliga passagerares viktdata. I februari, april och maj väger bolaget passagerare vid utvalda avgångar på Helsingfors-Vanda flygplats.

Finnair uppger att vägningarna görs vart femte år. Syftet är att samla in viktdata för flygplanens balansberäkningar, som behövs för att garantera säkra flygavgångar.

Enligt Finnair är viktmätningarna anonyma.

– Vågarna registrerar vikten och det är bara en datapunkt som lagras i en fil. Vi behöver bara bifoga den till flygningen, eftersom dessa resultat måste presenteras för luftfartsmyndigheterna, säger Satu Munnukka, som ansvarar för flygplatsprocesserna på Finnair.

Vikten påverkar inte framtida flygpriser

Finnair försäkrar att viktuppgifterna om deras kunder endast används i säkerhetssyfte och inte för exempelvis prissättning av flygbiljetter.

Förutom passagerarvikten registrerar Finnair även vikten för handbagage samt kundens ålder, kön och reseklass. Namn och bokningsnummer noteras inte.

Denna datainsamlingsmetod används inte bara av Finnair. CNN Travel har rapporterat att Korean Air utförde liknande vägningar år 2023. Även Air New Zealand vägde passagerare förra året.

Europeiska flygbolag som inte väger sina passagerare kan istället använda sig av standardvikter som fastställts av Europeiska unionens byrån för luftfartssäkerhet (EASA). Finnair säger dock att egna vägningar ger mer exakt data för just deras verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.