Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fotograf Aija Svensson har finska rötter. Foto: finnskogen.se

Ny utställning visar att Finnskogen är het – rykande het

Uppdaterad
Publicerad

På Värmlands Museum öppnar man snart en ny utställning om skogsfinnar.

Värmlands Museum med Torsby Finnskogscentrum är värd för projektet med det stora målet att Finnskogen ska bli världsarv. En del av detta projekt är en helt ny fotoutställning, med vernissage den tionde december. Utställningen kan upplevas senare även på andra platser i Sverige och Norge.

– Vi ville visa att skogen är befolkad. Den är befolkad i dag. Det är en berättelse bakåt i tiden och det finns väldigt mycket – och väldigt rik – historia. Men det finns också en ny tid som bygger på en skogsfinsk tradition, hur man lever i skogen och av skogen och med skogen, berättar projektledare Birgitta Elfström.

Hur modern får man vara?

Fotografierna är tagna av Aija Svensson, och en av de som hon har fotograferat är Jo Husmo. Han blickar stolt på fotografiet på väggen, en bild där han sitter i sin stuga. Han ler när han berättar om platsen och hur det är att vara skogsfinne idag:

– Vi finns ju fortfarande. Jag står ju här och lever. Denna fråga upptar min tid ganska mycket nuförtiden: Vad är skogsfinskt 2020? Kan man vara det, får man vara det? Hur är man då, kan man ha mobiltelefon, Instagram och så vidare? Jag har kommit fram till att ja, det kan man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.