Finsk radio- och tv-korrespondent kritiserar assimileringen på 60-talet

Publicerad

Finske journalisten Kari Lumikero menar att finnarna redan från början blev fråntagna sitt modersmål genom att de finska barnen i skolan uppmanades att tala svenska med föräldrarna hemma.

På 60-talet utökade Sveriges Radio sin finskspråkiga bevakning för att bemöta efterfrågan från den stora invandrargruppen som flyttade till Sverige.

Journalisten Kari Lumikero ingick i den första skaran finskspråkiga journalister som arbetade med att ge omvärldsinformation till sverigefinnarna. Nu har han skrivit en bok om sitt yrkesliv, som bland annat krigskorrespondent ute i världen.

En känga till assimileringen av sverigefinnar

I boken levererar han också en känga till den tysta assimileringen han anser att finnarna utsattes för i Sverige. Den nationella minoritetslagen och förvaltningsområdena kom 40 år för sent, menar han.

Nu har många andra generationens finnar redan förlorat det finska språket, enligt Kari Lumikero. Detta delvis på grund av att de finska barnen i skolan uppmanades att bara tala svenska med sina föräldrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer