En komedi som framkallar såväl skratt som gråt, enligt de medverkande Irina Parviainen spelar Ritva, Malou Zilliacus regisserar och Kimmo Tetri spelar Lennart i pjäsen. Foto: Svt: Cornelia Schauermann

Finska för invandrare: en komedi om finskhetens ömma punkter

Uppdaterad
Publicerad

Farsen är ett samarbete mellan Vänskapskollektivet och Kokkolas teater. Men enligt regissören skulle den lika gärna ha kunnat vara ett drama i bästa Lars Norén-stil.

– Livet bjuder ju på såväl skratt som gråt och pjäsen handlar om livets händelser, berätt arregissören Malou Zilliacus.

Hon nämner också att pjäsens teman är ensamhet, sökandet efter en identitet och längtan.

”I Finland regnar det aldrig”

Ämnet är brinnande för många finska föreningar i mindre städer i Sverige. Manusförfattaren Jani Lohivuori berättar genom Ritva och Lennart två generationers erfarenheter.

– Lennart fick inte lära sig finska och hans bild av Finland grundar sig på de sommarveckor han tillbringat i Finland. Därför har det aldrig regnat i Lennarts Finland, berättar Kimmo Tetri om sin rollfigurs världsbild.

Ritva däremot är finska föreningens sista bärare av föreningsnycklarna och sätter in en kontaktannons i den lokala tidningen i sin längtan efter sällskap.

Pjäsen ut på sverigeturné

Föreställningen ska snart ut på turné i landet. Premiären sker den 25:e februari på Finlandsinstitutet i Stockholm. Den är tvåspråkig och textad. I videon kan du se delar av en repetition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.