Foto: Skärmdump från Tukholman sissit och Göteborgin sissit

Finska klistermärken på stan väcker nyfikenhet

Uppdaterad
Publicerad

Klistermärken och planscher med finska budskap har börjat dyka upp lite varstans i Stockholm och i Göteborg. Klistermärkena har sloganer som ”Rauha ja Rakkaus (övers. fred och kärlek) och ”Puhu omaa kieltäsi” (övers. tala ditt eget språk) och de finns spridda lite varstans i städerna.

På sociala medier finns också två grupper som kallar sig ”Tukhoman Sissit” och ”Göteborgin Sissit” (övers. Stockholmsgerillan och Göteborgsgerillan) som postar liknande budskap och foton av planscher med finska texter som man hängt upp.

Bakom de finska planscherna och klistermärkena tros ligga en grupp sverigefinnar som kämpar för att behålla det finska språket levande. På sociala medier använder grupperna bland annat hashtaggarna #sverigefinnar och #ruotsinsuomalainen.

Inte att förväxla med Sannfinländarna

Sajten Aktuellt Fokus gick för en dryg vecka sedan felaktigt ut med information om att representanter för partiet Sannfinländarna i Finland skulle ligga bakom budskapen, samma grupp som bland annat drivit frågan om obligatorisk skolsvenska i Finland. Det finns ändå inget som tyder på att varken Stockholms- eller Göteborgsgerillan skulle ha något att göra med Sannfinländarna, utan att det snarare handlar om svenskar med finskt påbrå som lever i Sverige och som kämpar för att behålla det finska språket vid liv.

Vem som står bakom grupperna ”Tukhoman Sissit” och ”Göteborgin Sissit” är dock fortfarande okänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer