Finska romer sträcker ut en hjälpande hand

Uppdaterad
Publicerad

Finska romer i Enköping har bestämt sig för att hjälpa sina rumänska stamfränder i Sverige, förutom bostad och mat erbjuds rumänska romer även svenskundervisning.

Finska romer i Enköping och Bålsta känner viss samhörighet med rumänska romer, vilket de visar genom att dela ut mat till dem en gång i veckan. Som mest brukar det komma omkring 60–80 personer till Enakyrkans lokaler för att äta. Empatin för stamfränderna är stor, enligt Romska socialdemokraternas internationella projektledare, Ossi Borg.

– Vi finska romer har själva genomlidit samma slags förföljelser och rasistiska attacker. Jag upplever att vi nu är så pass integrerade i samhället att vi kan driva vissa frågor och själva företräda vårt folk. Jag ser det som en stor vinst.

Ossi Borg tror att många rumänska romer vill stanna permanent i Sverige, förutsatt att de får jobb och bostad. Stam Contantin instämmer.

– Vi vill inte tigga, be om gåvor eller bråka. Vi vill bara jobba, försörja våra familjer och ge våra barn en utbildning. Visa att vi är civiliserade och kan leva i Sverige. 

Kommunen har godkänt läger

Ett läger med omkring 30 rumänska romer har riggats upp lagligt i Bålsta efter kommunens godkännande, och när det var som kallast i vintras tog man även hit två militärtält. Två gånger i veckan anordnas dessutom undervisning i svenska på härbärget, med runt 60 aktiva deltagare.

– De är EU-medborgare och har samma rättigheter som andra EU-medborgare har, om de har arbete och bostad, förklarar Ossi Borg.

Projektledaren har även träffat Rumäniens social- och arbetsmarknadsminister, Rovana Plumb, för att ta upp romernas hjälpbehov.

– Men hon var ingen hederlig människa, utan sade att romer varken arbetar eller vill arbeta, säger han.

– Jag vill jobba, skaffa mig en lägenhet och få en normal tillvaro, försäkrar Mielu Dariuc Ionut från Rumänien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.