Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Tony mer om kommentarerna han har fått höra om sin accent och hur det har påverkat hans inställning till att prata svenska. Foto: SVT

Finska Tony har fått flera kommentarer om sin accent: ”Du låter som Mumin”

Publicerad

”Du pratar som Mumin, vilken mysig accent du har”. Finländska Tony Hyvölä flyttade till Sverige för två år sedan. Sedan dess har han fått höra alla möjliga kommentarer om sin svenska.

– Jag har bland annat blivit frågad varför jag inte pratar på samma sätt som alla andra här, säger Hyvölä.

Stockholmsbon Tony Hyvölä har hamnat i flera ofrivilliga diskussioner om sin finska accent. Han har börjat tröttna på att gång på gång behöva förklara sig om ”hur” han talar svenska och varför han inte låter ”svensk”.

– Varför kan du inte prata som alla andra här fick jag höra kort efter att jag hade flyttat till Sverige och pratade lite mer som en finlandssvensk, säger Hyvölä, och fortsätter:

– Jag hade ju lärt mig språket i Finland och där talar man svenska på ett annat sätt.

Män och kvinnor kan bemötas olika

Enligt en ny studie från Språkrådet på Isof och Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet, får män oftare höra negativa kommentarer kring sin brytning än kvinnor. Något som finländska Tony Hyvölä också kan bekräfta.

– Jag har själv fått en del negativa reaktioner men när jag pratat med andra finskspråkiga och just kvinnor då, så har de sagt att de enbart fått positiva reaktioner på sin accent.

Se mer om den nya studien kring accenter och Tonys erfarenheter om att tala svenska med brytning i aktualitetsprogrammet 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.