Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Du måste klicka runt en del för att hitta rätt i ansökan, menar Linnéa Teljas-Puranen. Foto: SVT

Förskoleförälder vill ha tydlighet i förskoleansökan

Uppdaterad
Publicerad

Ansökningsblanketten för förskola är ganska logisk, men när det gäller val av finsk inriktning för förskola skulle den delen kunna vara tydligare i ansökningsblanketten, säger föräldern Linnéa Teljas-Puranen.

Inom Stockholm stad kan du som vårdnadshavare välja finsk inriktning när du ansöker om förskoleverksamhet via stadens hemsida

Enligt Linnéa Teljas-Puranen kan det vara lite svårt att hitta i den digitala ansökningsblanketten.

– Du måste klicka runt en del för att hitta rätt i ansökan, menar Teljas-Puranen.

Lagen skärptes

År 2019 skärptes de nationella minoriteternas rättigheter i lag, så att förvaltningsområden måste fråga föräldrar i ansökningsskedet om de vill att deras barn ska delta i finskspråkig förskoleverksamhet.

SVT Nyheters kartläggning visar att många kommuner inte nämner möjligheten till finskspråkig förskoleverksamhet i ansökningsblanketten för förskola.

Svalare intresse i Stockholm

I Stockholm har intresset för finskspråkig förskoleverksamhet minskat sedan några år tillbaka.

Under 2019 var över 400 sökande intresserade av förskoleplats på finska. Förra året var det färre, drygt 200 sökande kryssade i finsk inriktning i ansökan. Enligt Stockholm stad visar preliminära siffror för första halvåret i år att den nedåtgående trenden kan vara på väg att brytas och att intresset för finsk förskoleverksamhet ökar igen.

I klippet utvärderar Linnéa Teljas-Puranen Stockholm stads ansökningsportal för förskola, och berättar varför det är viktigt med verksamhet på finska.

Förvaltningskommuner för finska

• Stockholm är en förvaltningskommun för finska.

• Totalt finns de 66 förvaltningskommuner för finska.

• Finska språket är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk med förstärkt ställning i skola och förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.