Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Daniel Haataja mer om vilka finska fraser han kunde som barn samt hur hans inställning till språket påverkar undervisningen i dag. Foto: SVT

Från Minnesota till Umeå – nya lektorn i finska återerövrade sitt språkarv

Publicerad

Nyblivna lektorn i finska, Daniel Haataja, vid Umeå universitetet är fjärde generationens amerikafinne och kunde bara några fraser finska som barn. I dag lär han ut finska till sverigefinnar och vill sprida budskapet om att det aldrig är försent att lära sig språket.

Daniel Haatajas farföräldrars föräldrar flyttade från Finland till USA på 1880-talet. Det finska språket gick i arv ända till Daniel Haatajas pappas generation.

– Mormor försökte lära oss lite finska, men på den tiden tänkte man att ”bor man i USA så ska man prata engelska”.

Daniel Haataja nöjde sig inte med det utan valde som ung att återerövra det finska språket.

Så småningom doktorerade han i språkvetenskap och undervisade därefter i finska vid universitet i Minnesota under tjugo års tid.

Rötter även i Sverige

– Jag har också en personlig koppling till Sverige, berättar Haataja. 

– Min mormors mor föddes i Kukkola i svenska Tornedalen på 1870-talet och emigrerade sedan till USA. Så man kan säga att jag har mina rötter även här.  

Även samiska och meänkieli lockade

I januari i år började Daniel Haataja som forskare och lektor i finska vid Umeå universitet. Men han fick vänta i ett halvår på sitt arbets- och uppehållstillstånd och undervisa på distans från USA den första terminen. Nu är han på plats i Umeå.

– Förutom finska kan man vid Umeå universitet även läsa samiska och meänkieli. Jag är intresserad av alla de språken, berättar Haataja om varför just Umeå universitet lockade honom.

– Just nu håller jag på med ett forskningsprojekt om kvenska och hoppas kunna få med meänkieli i det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.