Årets sverigefinska minoritetskommun har utsetts sedan 2011. I år är det Haninge som uppmärksammas för sitt systematiska minoritetsarbete. Foto: TT/Pontus Lundahl

Haninge är årets sverigefinska kommun

Publicerad

Sverigefinländarnas delegation lyfter fram Haninges insatser för att locka med politiker och tjänstemän i minoritetsarbetet.

Coronapandemin har inte bromsat Haninge som fortsatt att utveckla sitt sverigefinska minoritetsarbete.

Kommunens politiker och tjänstemän har varit engagerade i processen och kommunen kan nu stoltsera med att vara årets sverigefinska kommun. Eller rättare sagt årets sverigefinska kommun 2020, för utnämningen ges alltid för året som gått.

Rådgivande organ

Haninge har ett politiskt tillsatt rådgivande organ för frågor kring den sverigefinska minoriteten. Kommunen har också arbetat regionalt med minoritetsfrågor.

Ifjol bjöd Haninge in alla de kommuner i region Stockholm som ingår i det finska förvaltningsområdet till ett digitalt möte. Då diskuterades hur kommunerna kunde stärka varandra.

Utses på sverigefinska dagen

Föregående års sverigefinska kommun utses av Sverigefinländarnas delegation den 24 februari, sverigefinnarnas dag.

Syftet är att uppmärksamma kommuners arbete för den sverigefinska minoriteten.

Finska är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk och sverigefinnar en av Sveriges fem nationella minoriteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.