Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon testar reporter Venla Odenbalk att skriva det finska studentexamensprovet. Foto: Cornelia Schaurmann SVT

Här testar SVT:s reporter finska slutprovet för gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

I Finland avslutas gymnasieutbildningen med en studentexamen, som visar vad eleverna har lärt sig under studieåren. Slutprov kan vara en del av lösningen på betygsinflationen i Sverige, enligt regeringens utredare. SVT Uutisets reporter Venla Odenbalk, som har en svensk gymnasieexamen, testade hur det skulle gå för henne att göra det finska studentexamensprovet i geografi.

I Finland avslutas gymnasieutbildningen med en studentexamen. Genom att göra studentexamensproven ska man visa att man besitter de kunskaper som man enligt läroplanen ska tillägna sig under gymnasiet.

Proven görs vanligtvis i slutet av gymnasietiden. Studentexamen består av minst fem prov. Alla examineras i ämnet modersmål och litteratur. Man måste också göra prov i främmande språk, matematik och något av de så kallade realämnena, det vill säga historia, religion, fysik, kemi, biologi, psykologi eller filosofi.

Mer om ämnet i det senaste avsnittet av 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.