”Hatretorik sprids genom politikers bloggar”

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska politiker i Finland och Sverige använder politiska bloggar för att nå ut till potentiella väljare med sina budskap, visar en färsk doktorsavhandling från Helsingfors universitet. Men de politiska budskapen stannar inte i bloggsfären, utan når ut till de traditionella medierna och påverkar den samhälleliga och politiska debatten, säger forskaren Katarina Pettersson.

– Bloggarna möjliggör förmedling av slagkraftiga och trovärdiga politiska argument som vädjar till läsarnas känslor, medan de samtidigt skyddar politikern från beskyllningar om rasism, säger Pettersson.

Avhandlingen pekar på hur socialpsykologiska fenomen som identitetskonstruktion, indelning i grupper som ”vi och dem”, övertalningsstrategier, nostalgiska minnen och ”sunt förnuft” vädjar till väljarnas känslor.

Bloggarna har påverkat invandringspolitiken

Invandringsfientlig politisk retorik i svenska och finska högerpopulistiska bloggar präglas av vredesutbrott mot invandrare och beskyllningar mot politiska motståndare och mot media.

– Bloggaren tar på sig rollen som hela folkets – i synnerhet den ”vanliga” finländarens eller svenskens – räddare, säger Pettersson.

Den invandrarfientliga retoriken följer samma linje i Finland och i Sverige. Retoriken utnyttjar dock landsspecifika nationella symboler och kollektiva minnen som argument mot invandring och mångkultur.

Steget från ord till handling är kort

– Nationalistiska budskap i politiska bloggar stannar inte i bloggosfären, utan når också de traditionella medierna och påverkar därmed den allmänna samhälleliga och politiska debatten, säger Pettersson.

I sin avhandling ”Save the nation! A social psychological study of political blogs as a medium for nationalist communication and persuasion” undersöker politices magister Katarina Petterson bloggtexter av Sannfinländarnas och Sverigedemokraternas medlemmar skrivna mellan åren 2007 och 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.