Helene Schjerfbecks målningar inspirerar nya konstnärer. Foto: SVT

Helene Schjerfbeck hyllades idag i Saltsjöbaden

Uppdaterad
Publicerad

Suomi Art ordnade ett Stort Målarevenemang på Schjerfbecks födelsedag.

Den finlandssvenska konstnären Helene Schjerfbeck, född 1862, började måla i 1800-talets naturalistiska och historiserande anda, men utvecklade sitt uttryck under alla hennes verksamma år. Detta syns till exempel i hennes många självporträtt. I början av 1900-talet började den modernistiska stilen synas i hennes målningar.

Stora genombrottet i Stockholm

Nu i våra dagar kallar tidskriften The Guardian konstnären Helene Schjerfbeck för Finlands Munch, men det stora genombrottet dröjde på 1920-talet. Schjerfbeck stannade då med sin mor i den lilla staden Hyvinge norr om finska huvudstaden, eftersom hon inte riktigt trivdes i Helsingfors myller.

Det stora genombrottet kom först på 1930-talet när finlandssvenska konsthandlaren och galleristen Gösta Stenman öppnade ett galleri även i Stockholm, där han sedan visade Schjerfbecks målningar i en populär utställning år 1937. De flesta av Schjerfbecks självporträtt är målade efter denna viktiga utställning. Schjerfbeck fortsatte som aktiv konstnär fram till åttioårsåldern.

Saltsjöbaden inspirerade även Schjerfbeck Foto: SVT

Hyllas av Suomi Art

Den tionde juli, Helene Schjerfbecks födelsedag, kallas i Finland ”Kuvataiteen päivä”, Konstens dag. I Finland firades dagen med evenemang på ett hundratal orter, och här i Sverige firades Schjerfbeck av föreningen Suomi Art som ordnade ett öppet målarevenemang i Saltsjöbaden, platsen där Schjerfbeck bodde här i Sverige.

Konstnären uppskattas även i andra länder under sommaren – i London öppnar en utställning med hennes verk på The Royal Academy of Arts den 20 juli.

Visst känner man igen stilen? Suomi Art hyllade Schjerfbeck idag. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.