Helt liv som helnykterist

Uppdaterad
Publicerad

Ari Riabacke avtod helt från alkoholen för 11 år sen. Att leva som en nykterist har blivit en trend, och det har man lagt märke på även på Systembolaget och på restaurangbranschen.

– Jag insåg att antalet dagar som jag har kvar på jorden minskar. Om man varje dag försöker leva så fullt ut som möjligt så finnst det ingen plats för alkohol, menar Ari Riabacke.

Drickandet är norm i vårt samhälle, men Ari Riabacke tycker att det har skett en förändring på senare år. Vill någon låta bli att dricka så är det lika okej som att andra dricker.

Alkoholfri bar är på väg

Intresset ökar att dra ner på alkoholen. Systembolagets försäljning av alkoholfria drycker ökade i fjol med 12 procent och skolungdomars drickande är nere på den lägsta nivån på 40 år.

Trenden gäller även krogbranschen.

Kocken Paul Svensson är i full färd med att öppna en alkoholfri bar i Fotografiska i Stockholm.

– Nu är det bra medvind i allt som handlar om medvetenhet, hälsosamhet och välmående. Att ta ansvar på ett annat sätt men samtidigt inte välja bort njutning, sammanfattar Paul Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.