Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hemlösa har tagit över skolgården

Uppdaterad
Publicerad

Till morgonrutinerna hör numera att samla skräp, matrester, kläder och avföring innan eleverna kommer till skolan. Lekanläggningarna fungerar som skafferi och sovrum för de hemlösa som flyttat in.

Sverigefinska skolan på Kungsholmen i Stockholm har sedan länge haft problem med hemlösa som bor på skolgården. Lekanläggningarna används som övernattningsplats och skoltrappan för diverse toalettbestyr. Eftersom skolgården är öppen för allmänheten efter skoltid kan skolan ändå inte förbjuda någon från att vistas på skolgården efter skoldagens slut. 

Skolgården spolas ren nästan dagligen

Skolgården spolas ren nästan dagligen för att barnen alls ska kunna visas där under rasterna. Till morgonrutinerna hör numera att samla skräp, matrester, kläder och avföring innan eleverna kommer till skolan. Lekanläggningarna fungerar som skafferi, klädskåp och sovrum för de hemlösa som flyttat in. Skolan har anlitat ett servicebolag som sköter om att väcka de hemlösa varje morgon runt 6:00 så att skolgården är tom när förskolans barn börjar droppa in efter 6:30. 

Skräp, avföring och matrester

Sverigefinska skolans rektor Heli Lindström är bekymrad för barnens del.

– Vi har redan i två år haft problem med hemlösa EU-migranter på skolgården och det finns ingenting vi kan göra. De använder skolgården som toalett och lämnar efter sig skräp, avföring, mat och kläder och lärarna och vaktmästaren får städa skolgården om morgnarna innan barnen kommer. Vi har också varit tvungna att beställa spolning av gården för att få bort odören och vi har bommat igen lekstugan för att de flyttat in där.

Socialmyndigheten och polisen är medvetna om problemet. Enligt polisen är det vanligt att hemlösa, främst romer, övernattar på skolgårdar och förskolor runtom i Stockholm. Det är förbjudet att tillfälligt bo på allmänna platser men polisen har ändå valt att inte bötfällt personerna, utan istället bett dem avlägsna sig från skolgården.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) försäkrar att man kommer försöka föra en dialog med de hemlösa.

– Vi hade samma problem för några år sedan på den här skolan och nu när vi igen fått vetskap om att hemlösa flyttat in på skolgården så är det jätteviktigt att etablera en kontakt med de här mänskorna.

Enligt polisen fanns det cirka 500 hemlösa romer i Stockholm innan sommaren. Tidningen Mitt Kungsholmen uppger att det nu snarare rör sig om 700-800 romer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.