Henrik Lindström siktar på USA-karriär

Uppdaterad
Publicerad

Henrik har redan vunnit flera internationella priser för sin filmmusik.

Henrik Lindström har musiken med sig hemifrån. Pappa komponerade och var bluesgitarrist, mamma satte Henrik i kyrkokör och med sin bror rappade han på finska. Idag läser han medie- och musikproduktion på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har ett år kvar av utbildningen. Filmmusik är Henriks stora passion och efter skolan är siktet inställt på USA.

– Det är en dröm som jag alltid burit med mig, särskilt Los Angeles lockar. Det vore roligt att se hur det är därborta, jag har faktiskt aldrig varit där.

Studieresa till London

Internationell erfarenhet har Henrik däremot redan fått från andra arenor. Förra året vann han den prestigefyllda kompositionstävlingen Show Us Your Musical Genius och priset var en resa till London och ansedda AIR Studios. Henrik är nyligen hemkommen därifrån och berättar att han fick vara med och uppleva hur musiken till kommande storfilmen Mission: Impossible – Fallout växte fram, den sjätte i serien.

– Det var intressant att se hur den sortens mångmiljonproduktioner går till.

Det finska finns alltid med

De internationella utsikterna till trots – det finska är alltid nära, från språket till kulturen. Han är engagerad i den sverigefinska musikscenen och har bland annat varit med och arrangerat uppskattade musikföreställningar som Tähtien varjossa och Sisun vieroitusoireet. Den senare ska även framföras i finländska Valkeakoski i slutet av juli.

– Vi måste ju visa upp sverigefinsk kultur i Finland också! Det känns spännande, det blir faktiskt första gången som jag ska uppträda i Finland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer