Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon besöker Frank Eld en unik rökstuga i Kongsvingers finnskog i Norge. Den har en dubbelrökugn, vilket gör stugan till det enda i sitt slag. Foto: Sanna Auramo Paaer/SVT

Historikern: ”USA:s första timmerstuga byggdes av skogsfinnarna i Nya Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska kolonin Nya Sverige grundades år 1638. Kolonin låg vid Nordamerikas östkust vid Delarwarefloden. Flera av de svenska nybyggarna var skogsfinnar från Mellansverige. Deras historia är föga känd i dag.

Historiken Frank Eld från Boise, Idaho har målsättningen klar: han skall skriva en bok om finnarnas historia i Amerika med start på 1600-talet.

– Nya Sveriges historia har mestadels skrivits av svenska historiker. I den saknas finnarna, berättar Eld.

På jakt efter gamla traditioner

Mycket av researchen för boken har handlat om att studera finska byggnadstraditioner. Eld har studerat hur timmerhusen byggdes i svenska och norska finnskogar samt i Finland.

– Skogsfinnarna byggde det första timmerhuset i USA. Forskarna är överens om det, men inte om hur det gjordes. På min resa vill jag finna bevis som stödjer min teori, säger Eld.

SKOGSFINNARNA I NORGE

• De första skogsfinska bosättningarna i Norge är från 1640-talet.

• Bosättningarna följer riksgränsen till Sverige från norra Østfold till Trysil, men sträcker sig även väster om Oslo till Hadeland och Drammens.

• Skogsfinnar (skogfinner) är en av de nationella minoriteterna i Norge tillsammans med kväner/norskfinnar, judar, romer och resande/tattare.

• Samer i Norge har status som urfolk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.