Foto: UM

Finland lanserar sex nya emojier – bland dem Ålands flagga

Uppdaterad
Publicerad

Idag lägger Finland till sex nya emojier i sin häpnadsväckande framgångsrika samling Finland-emojier. Ålands flagga, nordiskt samarbete och sommar finns med bland de nya emojierna. Finlands nationalfågel svanen har också fått en egen emoji.

Bland de sex nya emojierna finns också sommardans, eller lavatanssit som det heterpå finska, samt föreningsliv och utbildning. Den första har att göra med Finlands 70 000 kultur- och hobbyföreningar och den samhörighet föreningarna inspirerar till. Utbildningsemojin förmedlar känslan inför första skoldagen – både iver och ängslighet.

”Finland är inte bara funktionellt utan också roligt”

Finland var det första landet i världen att publicera nationella emojier i december 2015. Våren därpå lanserades några emojier till, på finskhetens dag i maj 2016, och i februari 2017 lanserades sex arktiska emojier på samernas nationaldag.

– Finland-emojierna gavs först ut för att man ville förmedla att Finland inte bara är funktionellt utan också roligt och dessutom har digital kunnighet, säger enhetschef Petra Theman vid enheten för offentlig diplomati vid utrikesministeriet.

Finland-emojierna har väckt stort intresse även utomlands. Emojierna har vunnit flera internationella priser och har nått uppskattningsvis 240 miljoner människor via traditionell media och sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer