Johan Ludvig Runeberg. Foto: TT

J.L. Runeberg – vem var han egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Idag firar man Runebergsdagen i Finland. Men vem var Johan Ludvig Runeberg egentligen?

Johan Ludvig Runeberg föddes år 1804 i Jakobstad i en svenskspråkig familj. Den 5 februari firar man i Finland Runebergsdagen med allmän flaggning och Runebergstårtor.

Runebergsdagen firas till minne av Runebergs födelsedag.

I år 1830 blev Runeberg docent i vältalighet vid universitetet i Helsingfors.

Följande år gifte han sig med sin syssling Fredrika Tengström. Paret fick åtta barn.

I Helsingfors var Runeberg aktiv inom Lördagssällskapet där många samtida författare, bland annat Johan Vilhelm Snellman, Zacharias Topelius och Elias Lönnroth, var medlemmar. Lördagssällskapet samlades på lördagar och bestod av elever och lärare vid universitetet.

Lördagssällskapet diskuterade ämnen som konst, politik, filosofi och senare skapandet av nationen Finland. Sällskapet hade stor betydelse för de finskspråkigas bildning och kulturella utveckling.

Elgskyttarne

Runeberg publicerade Elgskyttarne  år 1827. I boken beskrev Runeberg Finland, hur landet såg ut och hur man levde här. I sina senare verk utvecklade Runeberg vidare tanken om vad nationen Finland var.

Till Runebergs mest kända och uppskattade verk hör Fänrik Ståls sägner. Den första delen av diktverket kom ut år 1848 och den beskriver de finska landskapen och folket i landet. I den andra delen från 1860 händelserna från 1808-1809 års krig (mellan Sverige och Ryssland) är centrala.

Vårt land

Runeberg skrev också Finlands nationalsång Vårt land. Sången ingår som en inledande del i Fänrik Ståls sägner. Sången blev officiellt Finlands nationalsång när den fick finska ord.

Efter Runeberg dog 1877 och Fredrika år 1879, staten löst ut det Runebergska hemmet och öppnade det för allmänheten år 1882. I dag är det ett museum.

Efter andra världskriget förändrades bilden av Runeberg och hans verk radikalt. Runeberg uppfattades som en krigshetsare och kvinnoförtryckare.

Trots det har Runeberg överlevt som Finlands nationalhjälte. Ett stort intresse finns också för hans hustru, författaren och kvinnosakskvinnan Fredrika Runeberg.

Fredrika hörde till de mest bildade kvinnorna på sin tid,  hon var också en författare och en av Finlands första kvinnliga tidningsredaktörer. Hon anses vara Finlands första kvinnliga författaren som kritiskt analyserat kvinnans ställning i hem och samhälle.

  • Lärare
  • Journalist
  • Nationalhjälte
  • Författare
  • Präst
  • Har skrivit Finlands nationalsång Vårt land och Fänrik Ståls sägner
  • Formade med sina dikter den finländska nationalistiska identiteten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Runeberg

Mer i ämnet