Jazzpsalmer i Finska kyrkan under festival

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 250 personer kom för att lyssna på sångerskan och kompositören Sanna Ruohoniemis konsert i Finska kyrkan förra söndagen. I den fullsatta kyrkan framförde hon sitt egenhändigt, komponerade material.

Kritikerhyllade, finskfödda Sanna Ruohoniemi har kallats ”en av sin generations mest lovande sångerskor” inom genren. Under, den för tillfället pågående, jazzfestivalen i Stockholm gör hon bland annat ett par framträdanden i Finska kyrkan i Stockholm.

Sanna Ruohoniemi föddes i finska Österbotten men flyttade efter genomförd utbildning på Sibeliusakademin, till Sverige och Stockholm. Hon har släppt två kritikerrosade album och vikarierat i församlingar inom Svenska kyrkan som kyrkomusiker.

Där föddes idén att sammanföra jazzen med de mer traditionella psalmerna. I sitt andra framträdande i Finska kyrkan nu på söndag, tolkar hon några av de mest kända psalmerna på såväl svenska som finska.

Alla språk fungerar

Om idén att jazz ska sjungas på engelska säger Sanna, med ett skratt:

– Alla språk funkar. Jag har sjungit på såväl norska som tyska utan att kunna de språken. Jag skulle också vilja pröva att skriva och sjunga på ryska, det skulle vara en kul utmaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.