Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon delar tidigare Jokerit-spelaren och nuvarande delägaren Ossi Väänänen sina tankar om klubbens vända med ryskt ägarskap och spel i KHL. Foto: Marcus Floman, SVT

Finska Jokerit vänder hem efter sejouren i KHL

Uppdaterad
Publicerad

Helsingforslaget Jokerit spelade i ryska Kontinentala hockeyligan åren 2014-2022, men lämnade ligan när Ryssland invaderade Ukraina. Efter att ha uppfyllt Finlands ishockeyförbunds krav om att klippa alla ekonomiska band med Ryssland, kommer laget från och med i höst åter att spela i de finska hockeyligorna. Men återkomsten sker i näst högsta serien, Mestis, och utan lagets klassiska hemma-arena.

Backen Ossi Väänänen inledde sin professionella klubbkarriär i Jokerit säsongen 1998-1999, då laget spelade i Finlands högsta liga FM-ligan. Efter spel ibland annat NHL och Elitserien återvände han till Jokerit, och avslutade sin karriär säsongen 2014-2015, då laget spelade i KHL.

Idag är Väänänen en av de nya finländska delägarna i laget. Under KHL-tiden ägdes delar av Jokerit av ryska oligarker. Men Finlands ishockeyförbund krävde att laget klipper alla ekonomiska band till Ryssland, för att få återvända till seriespel i Finland.

– Vi kan inte radera det ur Jokerits historia. Men nu gör vi rent bord och bygger upp Jokerit på nytt, säger han.

Från och med hösten 2023 spelar Jokerit i Mestis, som är den näst högsta serien i Finland. Eftersom lagets hemmahall, Helsingforsarenan, med en publikkapacitet på över 13 000, fortfarande är i ryska oligarkers ägo, får Jokerit inte använda hallen. Istället kommer laget spela sina hemmamatcher i de mindre arenorna Helsingfors ishall och Kervo ishall. Fans som SVT talat med är trots det förväntansfulla.

– Förra säsongen spelade vi inte alls på representationsnivå. Så förväntningarna är stora. Det blir nog hög stämning här när väl serien startar, säger Roope Räty.

Om Helsingforsklubben Jokerit

Har vunnit finska mästerskapen sex gånger: 1973, 1992, 1994, 1996, 1997 och 2002.

Som bäst gick laget till semifinal i KHL, säsongerna 2015-2016 och 2017-2018.

Några av de största namnen som spelat för klubben är Teemu Selänne, Tuomo Ruutu, Ville Peltonen, Esa Pirnes, Jari Kurri och Esa Tikkanen.

Ottawa-stjärnan Erik Karlsson spelade en kort tid för Jokerit under NHL-lockouten hösten 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.