Julfrimärken för utlandspost saknas

Uppdaterad
Publicerad

Årets julfrimärken kan inte skickas utomlands och nu förklarar Posten att det beror på att frimärkena aldrig hann tillverkas.

Kristiina Ralf är ute i god tid med att skicka sin julpost till olika delar av Europa.

– Jag skickar totalt 60–65 julkort till Sverige, Finland och övriga Europa. För mig räcker det inte med att bara skriva under, utan jag brukar skriva en kort julhälsning också. Det blir mycket jobb med andra ord, skrattar hon.

Stockholmaren saknade dock de traditionella julfrimärkena när hon skulle frankera sin utlandspost.

– Jag frågade om det hade kommit in några, men tyvärr inte, så jag får nöja mig med de vanliga frimärkena.

Årets tema är juldelikatesser

Enligt Posten kan årets julfrimärken, med temat juldelikatesser, användas även för utlandspost, men då krävs flera stycken. Julkort till Finland med svenska julfrimärken måste frankeras med två julfrimärken och ett enkronorsfrimärke. Kostnaden för det blir totalt 14 kronor.

– Bakgrunden är att vi i år ändrade villkoren för normalbrev med viktklass från 20 till 50 gram. Det gjorde att vi inte hann med omställningen för julfrimärkena i år, men nästa år kommer vi att ha ett bra jultema även för utrikespost, lovar Postens frimärkschef Inger-Britt Hahne.

Sista postningsdag för vykort inom Sverige frankerade med julfrimärken är den 16 december. För Finland gäller normala postningstider, men julruschen kräver att man är ute i tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer