Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har finska namn överallt och det vore bra om de kunde föras vidare till kommande generationer, säger Kjell Nordqvist. Foto: Sanna Auramo Paaer, SVT

Kjell från Botjärn: ”Jag vill ha fler finska ortnamn på kartan”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort antal finska ortnamn i skogsfinska områden i Sverige. Bara i byn Botjärn i Gästrikland finns det hundratals och bara en del är intagna på Lantmäteriets kartor.

När Kjell Nordqvist från Botjärn var en liten pojke var han idel öra när han mötte äldre, då han ville veta mer om sin skogsfinska släkt- och bygdehistoria.

Hans intresse har hållit i sig genom livet och just nu är han särskilt intresserad av skogsfinska ortnamn som inte finns med i officiella kartor.

Skogsfinnar

– Vi har finska namn överallt och det vore bra om de kunde föras vidare till kommande generationer, säger Nordqvist.

Det mest kända finska namnet i området anser Nordqvist vara Nakanitti (med finsk stavning Nakkaniitty), som är ett populärt utflyktsmål i trakten.

De skogsfinska ortnamnen härstammar från den skogsfinska bosättningstiden i Sverige som pågick mellan åren 1570–1640.

Skogsfinska bosättningsorter i Sverige

I Sverige bosatte sig de skogsfinska nybyggarna i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Ångermanland, Medelpad, Södermanland, Östergötland, Västergötland, Närke, Värmland och Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsfinnar

Mer i ämnet