Konfliktfylld film om Jörn Donner

Publicerad

Filmen om bland annat Jörn Donners författarskap, blev en konfliktfylld historia för skaparna Alberto Herkovits och Olavi Linna.

Olavi Linna är en finskfödd filmskapare och han har tillsammans med Alberto Herskovits, som är född i Argentina men uppvuxen i Tyskland, gjort dokumentärt porträtt av Jörn Donner.

Deras film om den mångfasetterade Donner, som är författare, regissör, filmproducent, journalist, kritiker och politiker, hade premiär på dokumentärfilmfestivalen Tempo inför den gångna helgen och har även visats i SVT sedan dess.

Snabbfilmad dokumentär

Det tog ett halvår att göra filmen men teamet hade endast en vecka på sig att filma materialet till den. Filmskaparna vittnar om samarbetsproblem med Donner, som inte alltid ville vara med på noterna.

– När vi väl började filma insåg vi att filmen hade vissa svårigheter och svårigheten hette Jörn Donner, berättar Alberto Herskovits för SVT Uutiset.

– Det fanns självklarheter som vi ville att han skulle göra men inte ställde upp på, fortsätter han

– När vi väl knäckt den nöten att han ÄR Jörn Donner, då var det inte så svårt egentligen, fyller Olavi Linna i.

”Jörn Donner ville vara huvudpersonen”

Teamet ville bland annat filma färden från Helsingfors till Jörn Donners sommarstuga, men det önskemålet infriades inte och utvecklade sig, enligt filmskaparna, till en oproportionerligt stor motsättning mellan dem och Donner.

– Jörn Donner ville inte vara statist i sin egen film utan vara huvudpersonen som ville tala, avslutar Alberto Herskovits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer