Riitta Vainionpää är främst känd för sina storskaliga broderier. Foto: SVT

Konstnären Riitta Vainionpää död i covid

Uppdaterad
Publicerad

Den sverigefinska konstnären och författaren Riitta Vainionpää har avlidit i sviterna av covid-19. Hon föddes 1952 i Finland och har studerat på bland annat Konstindustriella högskolan i Helsingfors och Ritskolan i Åbo. 2011 valdes hon till Årets Sverigefinska konstnär av Sverigefinska bildkonstnärernas förening.

Främst är hon känd för sina storskaliga broderier som tar ställning mot sociala orättvisor. Vid ett flertal tillfällen har hon medverkat på Liljevalchs Vårsalong, bland annat med det sex meter långa verket Nu får det vara nog, som också har visats på Röhsska museet. I Då och nu gjorde hon uppror mot sjukförsäkringssystemet, och gav konstvärlden en känga, för att textilkonsten hamnar i skymundan.

Riitta Vainionpää gick bort efter en 42 dagar lång kamp på sjukhus, varav 38 dagar på IVA. Hon lämnar efter sig sitt enda barn Ida Vainionpää, som bekräftar dödsfallet. Riitta Vainionpää hade levt totalt isolerad i ett år, och träffade inte ens sin familj utomhus. Hon förstod själv inte hur hon hade kunnat bli smittad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer