Nytt kulturresidens i Uleåborg

Uppdaterad
Publicerad

Andra generatinens sverigefinnar har länge saknat en plats i Finland för att kunna ge uttryck för sitt konstärliga skapande. Nu har platsen förverkligats i form av ett kulturresidens i Uleåborg. Residenset öppnar i oktober och besöks då av flera prominenta sverigefinnar.

Ideén till ett sverigefinskt kulturresidens föddes genom att Kai Latvalehto på den sverigefinska kulturambassaden mottog förfrågningar om vart i Finland sverigefinska artister och konstnärer, som vill förkovra sig i sitt konstnärsskap och ursprung, kunde resa.

Många av förfrågningarna har kommit från andra generationens sverigefinnar som har velat komma till Finland för att skriva, komponera eller fotografera.

Fanns ingenstans för kulturarbetare att åka

– Förra året fick jag helt plötsligt pengar från det finska kulturrådet till ett års verksamhet för sverigefinska kulturarbetare i Uleåborg, säger Kai Latvalehto, kulturambassadör.

I veckan öppnar kulturresidensets hemsida: ambassaden.fi och de första besökarna anländer i oktober-november. De första gästerna blir journalisten Thella Johnson och musikern Love Antell. Sen kommer även författaren Eija Hetekvi Olsson att anlända till kulturresidenset i Uleåborg, i december.

På hemsidan kan alla med sverigefinsk bakgrund fylla i en ansökan om att få komma som gäst till residenset.

– Vi hoppas att personerna som kommer till oss får möjlighet att återvända till sina ursprungliga rötter och att förkovra sig inom sitt yrkesområde, säger Latvalehto.

Föreläsning på två språk

Kai Latvalehto ordnar också relevanta  samarbeten och möten för besökarna.

Det ordnas även ett slags mottagning för alla enskilda gäster. Till exempel kommer Love Antell att upptärda under det officiella öppnandet av kulturresidenset.

Under alla besöken kommer dialoger på både svenska och finska att ordnas, för att möjliggöra besöken på gästens egna villkor för att besökaren ska kunna fördjupa sig i sin egen sverigefinskhet.

– Andra generationens sverigefinnar har visat att det inte längre finns bara ett sätt att vara sverigefinne på, avslutar Latvalehto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer