Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kväner som ursprungsbefolkning väcker känslor

Uppdaterad
Publicerad

Har Sverige fler ursprungsbefolkningar än samerna? Det menar i alla fall kvänerna som nu hoppas bli erkända som ursprungsbefolkning.

Tillsammans med norska kväner vill en del Tornedalingar i norra Sverige bilda ett kvänfolk. Samtidigt vill de ansöka om att få status som ursprungsbefolkning.

Något som väcker känslor och motstånd.

– Om kvänfolket fortfarande fanns skulle de vara ursprungsbefolkning. Men de utplånades på 1300-talet i böldpest och i strider mellan Sverige och Novgorod. Så någon ursprungsbefolkning är vi inte, säger författaren Bengt Pohjanen.

Bengt Niska, Svenska Tornedalingarnas Riksförbund, håller inte med:

– Det är solklart att de (kvänspråkiga i Norge) och meänkieli-språkiga som bor här är kväner, säger han.

Kvänernas historia är inte helt enkel. Det område som benämns som Kvenland påstås sträcka sig från svenska Bygdeån till finska Hämeenmetsä och förekommer ofta i norska och isländska källor. Men det saknas bevis för att styrka påståendena.

– Vårt ursprung och vem vi är har alltid varit en känslig fråga. Vi har bollats fram och tillbaka och när det nu sägs att vi skulle vara kväner väcks många tankar till liv, man blir lite yr, säger Bengt Pohjanen.

– Om man ifrågasätter begrepp som anses vara vedertagna sanningar stöter man på motstånd. Det var ju exempelvis ett väldigt stort motstånd när det började talas meänkieli här, säger Bengt Niska.

Fem olika föreningar i området har nu gått ihop för att tillsammans driva frågan om kvänerna.

Enligt medeltida källor är kväner ett västfinskt folkslag eller snarare ett förbund av jägare, fiskare och krigare.

Kvänerna företog jakt-, handels- och tributkrävnings- och plundringsexpeditioner till bland annat Lappland och Finnmarken från 800 -tal till 1100 -tal.

Kvänerna var birkarlarnas föregångare och det är även en benämning på dom finnar som bosatt sig i NordNorge sedan 1500 -talet.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer