Längre öppettider på bibliotek i både Sverige och Finland

Publicerad

Meröppna bibliotek tillgängliga även på kvällar och helger

Fenomenet är inte nytt i Sverige, då de första biblioteken började hålla meröppet, som det kallas, redan för cirka tio år sedan. Och nu finns det meröppna bibliotek i fler än hundra kommuner.

Meröppet innebär att biblioteket är tillgängligt även under tider när det inte finns personal på plats.

– Det här är ett sätt för kommunerna att tillhandahålla en service även på helger och kvällar, förklarar Christina Jönsson Adrial, avdelningschef vid Kungliga biblioteket.

– Man skulle ju kunna tro att det skulle vara väldigt mycket stök och vandalism och så, att hålla ett bibliotek öppet när det inte är någon personal på plats, men det har det varit i väldigt liten utsträckning. Det har hänt, men inte så mycket som man skulle kunna tro, fortsätter hon.

Positiva erfarenheter även i Finland

Antalet meröppna bibliotek har ökat kraftigt i Finland under de senaste fem åren. Att biblioteken har generösa öppettider är bara positivt, säger besökaren Pertti Leskelä från Lochteå (Lohtaja):

– De två extra timmarna på kvällen är avgörande för mig. Nu är jag en återkommande kund, på grund av detta.

På finska kallas den extra öppettiden för ”omatoimiaika”, och i Lochteå får morgonpigga besökare även ta in tidningarna själv från lådan. I Lochteå kan även personer under 18 år använda det meröppna biblioteket under den extra öppettiden om vårdnadshavaren har gett sitt tillstånd. Rummen övervakas med hjälp av kameror och annan teknisk utrustning, när ingen personal är på plats.

Vissa bibliotek har självbetjäning även när personalen är på plats för att frigöra personalens arbetstid för andra uppgifter.

Hur funkar det?

Till exempel i Lund registrerar besökaren sig först under ordinarie, bemannad öppettid på biblioteket, och skriver då på ett avtal som meröppetanvändare. Man måste vara 18 år och visa legitimation. För mer information, besök eller ring ditt närmaste bibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.