Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Jenni Alisaari, lektor i finska språket vid Stockholms universitet, råd om hur du som förälder kan tänka kring barnets inlärning och vad du ska göra ifall ditt barn inte vill prata sitt minoritetsspråk längre. Foto: SVT

Lektor i finska: Så främjar du tvåspråkighet hos ditt barn

Uppdaterad
Publicerad

Böcker, serier, förskolor, evenemang och gemenskap. Det finns många sätt att främja ditt barns tvåspråkighet. Jenni Alisaari, lektor i finska, anser att det är viktigt för barnets språkutveckling att höra språket i flera olika sammanhang.

– Det lönar sig att utnyttja alla möjliga språkliga miljöer.

En flerspråkig uppfostran kan vara ett självklart val för de flesta men det kan också vara lite av en utmaning.

– Det är viktigt att tala med sitt barn på ett språk som man själv behärskar väl. Det hjälper också ditt barn att utveckla sitt språk och tänkande, säger Jenni Alisaari, lektor i finska vid Stockholms universitet.

Att tänka på när partnern inte förstår språket

En sak som många säkert kan uppleva som extra utmanande är att deras partner inte talar samma språk som en själv talar med barnet.

Enligt Alisaari blir kommunikationen då särskilt viktigt med sin partner. Det är även viktigt att betona språkets betydelse i förhållande till barnets rötter och identitet.

– Å andra sidan kan du också tänka att din partner gradvis kommer att lära sig språket genom upprepning, säger Jenni Alisaari och fortsätter:

– Tvåspråkighet är en fantastisk gåva och det är fantastiskt att kunna ge sitt barn ett extra språk.

”Viktigt att inte tvinga barnet till att tala språket”

Att ett barn väljer att använda sitt minoritetsspråk kan variera beroende på miljö, ålder och andra faktorer. Enligt Jenni Alisaari ska föräldrar inte få panik om barnet slutar använda eller svara på språket. Det viktiga som förälder är att inte ge upp.

I videon ovan får du fler tips om vad du som förälder kan göra om ditt barn slutar prata sitt minoritetsspråk och varför det är viktigt att inte ”tvinga” ditt barn till att använda det.

Mer om tvåspråkig uppfostran i aktualitetsprogrammet 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.