Vresrosor sprider sig i Sverige. Foto: SVT

Lupiner och vresrosor nu förbjudna i Finland – ”Stort problem även i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad
Samma växter, blomsterlupin och vresros, är vanliga också här i Sverige – men inte förbjudna.

Europeiska unionen har beslutat vilka arter som är förbjudna, och varken blomsterlupin eller vresrosor är med på den listan. Men det betyder inte att dessa är oskadliga.

– Det är stora problem med båda dessa arterna. Lika stora problem som med vissa av de arterna som är med på EU-listan, berättar Ulf Larsson från Naturvårdsverket.

Förbjudna i Finland

I Finland har regeringen bestämt att blomsterlupiner och vresrosor läggs till på listan med skadliga invasiva arter. Från och med juni får man inte sälja, odla eller innehava dessa växter.

– EU-lagstifning ger möjlighet för medlemsstater att ta fram en egen nationell förteckning och det är precis vad Finland har gjort, förklarar Larsson.

Bra att rapportera

Enligt Naturvårdsverket är det bra att rapportera invasiva växter och även arter som inte finns på EU:s lista men som ändå skapar problem i Sverige. Lupiner och vresrosor är bland dem som Naturvårdsverket önskar att man rapporterar.

Man kan läsa mer och rapportera invasiva arter här: www.invasivaarter.nu

INVASIVA FRÄMMANDE ARTER

Visa
  • Växter, djur, svampar eller mikroorganismer som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö och som där sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen
  • Det kan vara växter som tränger ut andra växter eller är giftiga, djur som äter upp eller konkurrerar ut andra djurarter, eller djur som sprider sjukdomar
  • I Sverige finns mer än 2000 främmande arter, cirka 20 procent av dem är invasiva eller potentiellt invasiva

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer