Mariestad. Foto: SVT

Mariestad vill lämna det finska förvaltningsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra år efter att Mariestads kommun blev ett finskt förvaltningsområde vill man nu lämna. Detta efter en skärpt lagstiftning från och med årsskiftet, vilket gör att kostnaderna riskerar att dra iväg.

Mariestads politiker har en vilja att lämna förvaltningsområdet, men Juristen Kaisa Syrjänen Schaal påminner om att regeringen tar beslut i den frågan. 

– Från 1 januari kan en kommun som anslutit sig frivilligt ansöka om att få lämna förvaltningsområdet. Men beslutet ska fattas av regeringen, säger Syrjänen Schaal och fortsätter.

– Som det står i paragrafen så krävs ”synnerliga skäl”, och rent juridiskt betyder det att man ska ha verkligt goda skäl för att lämna området.

”Kommer inte märkas någon skillnad”

Kommunen motiverar beslutet med att det bland annat varit svårt att erbjuda finsk förskola. Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson säger till Sisuradio att finskspråkig service i kommunen garanteras kvarstå på nuvarande nivå, med hjälp av avtal med olika lokala finska föreningar.

Professor Jarmo Lainio på Stockholms universitet ser det som problematiskt.

– Det låter lite som en nödlösning att man i det här skedet avtalar med de finska föreningarna om sånt som ju faller inom kommunens ansvar, bland annat vad gäller äldreomsorgen, menar Lainio.

– Frågan kanske kopplas till socialtjänstlagen, och då måste kommunen ändå tillhandahålla likvärdiga tjänster.

Nya Minoritetslagen 1/1-2019

– Förvaltningskommun ska erbjuda barn, vars vårdnadshavare begär det, plats på en förskola där hela eller en väsentlig del av verksamheten bedrivs på minoritetsspråket familjen önskar. I nuvarande lag räcker det att hela eller delar av verksamheten är på till exempel finska.

–  Regleringen om rätt till förskola på minoritetsspråken förs över till skollagen.

– Förvaltningskommunerna har skyldighet att fråga alla som ansöker om förskoleverksamhet om de vill ha förskola på finska, meänkieli eller samiska.

– Kommuner har skyldighet att informera äldre som ansöker om omsorg om möjlighet till äldreomsorg på minoritetsspråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.