Finlands statsminister Juha Sipilä och Indiens premiärminister Narenda Modi. Foto: SVT

Sverige och Finland i stort behov av Indien

Uppdaterad
Publicerad

Indiens premiärminister samlade nordens statsministrar till Stockholm för att diskutera ett utökat samarbete. Något som för Sveriges del kan innebära den största affären genom tiderna.

Den restaurerade fasaden på Grand Hotel i Stockholm har precis avtäckts. Kan tidpunkten ha ett samband med besöket av Narenda Modi, premiärminister för 1,3 miljarder indier?

Under två dagar har Modi träffat Stefan Löfven, representanter från Sveriges näringsliv och alla nordens statsministrar. Däribland Finlands statsminister Juha Sipilä som hittat många områden där ett indiskt samarbete är av intresse.

– Vi bestämde att uttöka vårat samarbete i tre punkter. Energisamarbetet och samarbetet mellan våra rymdprogram. Utöver det har båda länderna ett behov av att utveckla sin vuxenutbildning.

Alla tiders största affär

För Sverige kan mötet med Modi innebära alla tiders största affär, om Indien köper Jas Gripen-stridsflygplan.

Trots att Sverige som värd för besöket hade förtur att träffa Modi, prioriterades de nordiska mötena högt.

– Det finns saker på bordet som vi som nordiska länder tillsammans vill framföra, så som digitalisering och teknologi, säger Juha Sipilä och fortsätter.

– Därför funkar det här mötesformatet bra, då alla länder har gemensamma intressen.

Stort behov av Indien

Indien, världens snabbast växande ekonomi, har blivit allt viktigare i världsmarknaden. Bland annat vill Sveriges teknologiföretag ha arbetskraft därifrån, och enligt Juha Sipilä är Finland, mer än de andra nordiska länderna, i behov av en bra relation till Indien.

– I Finland är arbetslösheten högre än i Sverige, men vi har också arbetskraftsbrist inom många områden. Exempelvis inom ICT-sektorn i spelindustrin har vi mycket indisk arbetskraft, säger Sipilä och fortsätter.

– Vi har skapat snabbspår mellan Finland och Indien så att företag som behöver experter kan få arbetskraft. För dem är Indien viktigt.

Splittande president

Narenda Modi har beskrivits som hindunationalist. Han har haft makten i fyra år, och nu är det mindre än ett år till nästa val.Han är populär i Indien men spänningarna mellan den muslimska och den hinduiska befolkningen har ökat och gett upphov till en kultur som inte tillåter kritik.

Det har inte hindrat Juha Sipilä från att bjuda Modi till Finland.

– Han sa att han skulle överväga det. Jag sa att det är en timme kortare flygtid till Finland, det hjälper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.