Foto: SVT

Nu bryter ”Tukholman sissit” äntligen tystnaden

Uppdaterad
Publicerad

Det har redan en tid spekulerats, både i svenska och finska medier, vem som kan ligga bakom de finska klistermärkena som dykt upp lite varstans i Stockholm och i Göteborg. På sociala medier kallar aktivisterna sig ”Tukhoman Sissit” och ”Göteborgin Sissit” (övers. Stockholmsgerillan och Göteborgsgerillan). Efter att ha blivit förknippade med den finska extremhögern väljer aktivistgruppen nu att bryta tystnaden.

I ett mejl till SVT Uutiset förklarar gruppen syftet med sin verksamhet. Vilka personer som är med i aktivistgruppen förblir dock en hemlighet. En sak är ändå säker – att gruppen inte har någonting gemensamt med den finska ytterhögern.

– Vi är verkligen inte finska motståndsrörelsen. Vi är alla på vänsterkanten och sverigefinnar. Vi har ingenting med politik i Finland att göra, säger representanter för ”Tukholman sissit” åt SVT Uutiset. 

”Våga bli kär i en sverigefinne”

Klistermärkena har sloganer som ”våga bli kär i en sverigefinne” och ”låt oss fika och mysa och tala om minoriteterna” och de finns spridda lite varstans på stan. I måndags, dagen efter det finska kommunalvalet, postade ”Tukholman sissit” bland annat en bild av det nationalistiska partiet Sannfinländarnas partiledare Timo Soini. I inlägget på Instagram uppmanade man Sannfinländarna att försvinna och att inte komma tillbaka: ”Sannfinländarna fick stryk. Väck väck väck med dom! Och kom aldrig tillbaka. Bort bort bort.” 

Sverigefinnarna osynliggjorda

Sajten Aktuellt Fokus gick tidigare ut med information om att aktivisterna ”tros tillhöra den finska nationalistiska ytterhögern”. Det här upprör aktivisterna bakom gruppen till den grad att de valt att bryta tystnaden. 

– Att Aktuellt Fokus är så historielösa är deras problem. Deras tolkning av våra aktivister visar ju på hur osynliggjorda sverigefinnar är. Det sverigefinska perspektivet är så okänt att man när man ser ett klistermärke på finska (det näst största modersmålet i Stockholm) så kontaktar man Finland! Helt knäppt. Och det visar väl på att våra aktiviteter fyller en funktion, svarar en av aktivisterna i ”Tukholman sissit”.

”Sönderassimilerade och med trauman”

Texterna på klistermärkena lyfter upp minoritetsproblematiken ur sverigefinsk synvinkel. Budskapen är inte nationalistiska, utan skvallrar snarare om en förtryckt minoritet. 

– Vi är kraftigt mot nationalstaten och nationalism. Det är dessa idéer, ett språk-ett-folk-en nation, som ju är en stor bidragande orsak till att sverigefinnar och övriga minoriteter i Sverige är där de är idag. Sönderassimilerade och med trauman. 

– Vi har inte mejlat Aktuellt Fokus och bett dem dem ändra på sin artikel eller komma med en rättelse, men det borde de ju självklart göra.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer