Ny biblioteksstrategi ska gynna finskan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigefinska organisationer har nu gett sina kommentarer till den kommande biblioteksstrategin. De får medhåll av andra organisationer till förslaget att skapa ett resursbibliotek.

Om den nationella biblioteksstrategin framskrider som det Sverigefinska centralförbundet och den Sverigefinska riksdelegationen önskar i sin färska skrivelse, kan Finlandsinstitutets nuvarande bibliotek växa i betydelse för den sverigefinska kulturen. Biblioteket, som är baserat i Stockholm, skulle med sina dryga 17 000 finska verk, kunna stötta till exempel skolbibliotek för att i högre grad främja barns läsande.

Fler än 100 yttranden

Förslaget till en nationell biblioteksstrategi överlämnades till kulturminister Amanda Lind i mars i år och har nu utretts länge.

Den del av förslaget som berör sverigefinnarna har lett till över 100 yttranden. I dem kan man läsa att såväl Svensk biblioteksförening som Skolinspektionen stöttar den sverigefinska linjen i förslaget.

Föreningen och myndigheten vill se en möjlighet för människor att genom bibliotekens tjänster kunna förbättra och utveckla sina språkkunskaper inom respektive minoritetsspråk i framtiden.

Nu ska alla 100 yttranden läsas igenom av Kulturdepartementets ansvariga, som ska sammanställa ett sammandrag av föslagen till regeringen.

Finansiering behövs

Om Finlandsinstitutets bibliotek ska utöka sin verksamhet enligt förslaget, kommer det att behövas mer pengar för att förverkliga det.

I skrivelsen betonas vikten av att även använda statliga medel till att översätta till exempel forskningsrapporter till minoritetsspråk,  i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.