Ny forskning ifrågasätter fördelarna med tvåspråkighet. Foto: SVT

Ny forskning: Tvåspråkighet påverkar inte uppmärksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Man har trott att en tvåspråkig person lättare lär sig språk än en enspråkig person. Men ny forskning visar att tvåspråkigheten inte påverkar uppmärksamhetsförmågan.

Både i forskningsvärlden och utanför har det varit allmänt accepterat att tvåspråkighet är främjande. Men enligt en ny finsk kognitiv studie där man framförallt har studerat tvåspråkigas handlingsförmågor, verkar det inte vara sant.

– Man har funnit att de två språken som en tvåspråkig person talar hela tiden är aktiva. De vill säga att personen ständigt väljer mellan språken och måste stänga bort det andra, säger psykologdocenten Minna Lehtonen och fortsätter.

– Man har trott att den hjärnträningen ger tvåspråkiga kognitiva fördelar, men det stämmer inte.

Mest omfattande studien

Minna Lehtonens fokusgrupp på Åbo Akademi som hade 152 studier från 27 olika länder, jämförde man tvåspråkigas och enspråkigas så kallade uppmärksamhetsfunktioner.

– Uppmärksamhetsfunktioner är de kognitiva förmågorna vi använder när vi utför olika handlingar, till exempel då vi lär oss nya saker. Men vår studie visar att tvåspråkiga inte lättare fokuserar på ett mål eller växlar fokus.

– Det är den mest omfattande översikten vi har då den täcker flera olika områden av uppmärksamhetsfunktionerna.

Fördelar med tvåspråkighet

Trots att studien visar att det inte gör någon skillnad för uppmärksamheten om man är enspråkig eller tvåspråkig säger Minna Lehtonen att det fortfarande är fördelaktigt att lära sig flera språk.

– Fördelarna ligger nog i själva kommunikationsförmågan, att man kan kommunicera med andra människor och bekanta sig med nya kulturer. Den biten försvinner inte trots resultatet i vår studie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.