Ny rekommendation: Gravida bör undvika lakrits

Uppdaterad
Publicerad

Gravida ska vara ännu försiktigare än tidigare med att äta lakrits och salmiak, menar institutet för hälsa och välfärd i Finland. Fostret riskerar att få lägre intelligensnivå och koncentrationssvårigheter om mamman äter lakrits eller salmiak.

I nya rekommendationer som publiceras i morgon sägs att lakrits och salmiak inte rekommenderas för gravida, men man ”då och då” får äta lite lakrits eller salmiak.

En stor orsak till förändringen är forskning som Katri Räikkönen vid Helsingfors universitet har gjort.

– Hennes forskning har till exempel visat att om den gravida mamman äter mer än 100 gram lakrits per vecka så kan risken för att fostret ska få lägre intelligensnivå och koncentrationssvårigheter öka, säger forskningschef Eero Kajantie till Yle Nyheter.

Den nuvarande rekommendationen är 50 gram per dag.

Också annan forskning visar att lakritsextratet i lakrits och salmiak kan vara skadligt för fostret. Sambandet är inte bekräftat men rekommendationerna ändras för säkerhets skull.

– Vi vill ändå inte att nuvarande mammor ska oroa sig för sina barns hälsa, betonar Kajantie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.