Nya Coronaregler: – Flera nekade inträde till Sverige från färjor

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer dagligen får vända tillbaka med nästa färja till Finland, när de inte kan visa upp ett negativt coronatest vid ankomst i hamnen.

Ett svenskt medborgarskap räcker inte heller längre för att ta sig in i Finland under pandemin. Särskilda skäl som arbete eller familjeangelägenheter kan ge tillträde, men annars är gränsen mot Sverige stängd för tillfället.

Sveriges nya krav på ett negativt coronatest innan man kommer in i landet gäller i sin tur även finländarna. Det här har orsakat problem för passagerare som inte kunnat uppvisa ett negativt testresultat vid ankomst med till exempel färja, till Sverige.

Några passagerare om dagen blir nekade inträde till Sverige

Erika Janson är kommunikationsansvarig för rederiet Tallink Silja. Hon bekräftar att det dagligen kommer några passagerare från Finland, som inte kan uppvisa ett reslutat av ett coronatest.

– De blir stoppade och får betala för en ny biljett och sen vänta på nästa färja hem till Finland.

Viking Line har också haft passagerare under denna vecka, som inte fått stiga i land på grund av det nya svenska, tillfälliga regelverket.

Mycket information går ut till passagerarna

Eleonora Hansi är kommunikationsansvarig på det andra stora rederiet som trafikerar Finland. Även hon bekräftar att de har haft passagerare som inte fått stiga iland utan blivit stoppade av den svenska polisen i ankomsthamnen.

– Vi kontaktar våra resenärer innan avresa för att uppdatera dem på de nya regler som gäller. Vi skickar även sms och informerar på vår hemsida.

Inte ett större tapp på resenärer på grund av de nya reglerna

Eleonora Hansi på Viking Line menar att den stora nedgången på resenärer på rederiets båtar kom redan förra året. Då tappade de 70 procent av passagerarna mellan Sverige och Finland.

Rutten mellan Stockholm och Helsingfors är helt inställd av både Viking Line och Tallink Silja. Båtarna åker bara mellan Stockholm och Åbo för tillfället.

Erika Janson instämmer i att bristen på passagerare inte uppkommit nu när Sverige införde kravet på negativt coronatest. På Tallink Siljas båtar åker det mest frakt i nuläget mellan länderna. Rederiet har sagt upp 400 anställda hittills.

Båda kommunikationsansvariga hoppas, som de flesta andra, på lättnader i resandet redan i vår eller tidigt på sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.