Nytt skapas av naturfiber: Hampa blir plast i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Hampatyg, lin och trä förvandlas till plast på textilhögskolan i Borås. – Tanken är att förnybart material ska utnyttjas även industriellt för att tillverka användbara nya produkter, berättar professor Mikael Skrifvars.

Textilhögskolan har tillgång till gamla fabrikslokaler inne i Borås. Under den svenska textilindustrins glanstid vävde man tyger i samma lokaler, och råoljebaserat nylon hade precis uppfunnits. Idag har textilindustrin flyttat ut och nya ting skapas av naturfibrer.

Jute, lin och trä som material

Professor Mikael Skrifvars förevisar ett hampatyg som kan förvandlas till plast.

hållbarutveckling

– Den här väven innehåller hampfibrer och även fibrer av mjölksyreplast. Det kan vi bearbeta och göra en komposit av. Genom att värma upp och pressa samman materialet får vi fram plaststycken som är styva och hårda.

Andra förnybara råmaterial som används för att framställa kompositer är jute, lin och trä.

– Tanken är att de här materialen ska kunna tas i bruk relativt snabbt och även industriellt utnyttjas för att tillverka användbara nya produkter.

Mikael Skrifvars visar apparaten som mäter draghållfasthet och elasticitet som är viktiga egenskaper hos produkter som utsätts för stötar – en bils plåtstruktur eller en baklucka till exempel.

Naturfiber i bilen

Naturfibrers lätta vikt är en fördel. Målsättningen är även att skapa nya jobb i industri baserad på inhemskt råmaterial.

Till exempel den finländska utställningsbilen i Borås är delvis byggd av plaster framställda av trä. Men de nya materialen ingår ännu inte i bilindustrins produktionslinjer.

– Utmaningen är tudelad. Vi måste dels få ner priset på råmaterialen, dels lära oss att förädla dem på betydligt effektivare sätt.

För att plaster av förnybara naturmaterial ska vara miljövänliga användningstiden ut måste man utröna vilka material som kan användas hållbart.

– Vi försöker också klargöra hur produkterna kan återvinnas när de inte längre används. Naturmaterial är alltid biologiskt nedbrytbara, vilket underlättar. De är biologiskt nedbrytbara i sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hållbarutveckling

Mer i ämnet