Människor i extas vid ett möte med Korpelalaisuus-väckelserörelsen. Från filmen Rörelser. Upphovsrätt. Iris Film.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Korpelarörelsen växte fram i Tornedalen på 1930-talet. Nu skildras väckelserörelsen i en film som har premiär på fredagen. Filmen utgör även en milstolpe som den första dramafilmen helt på minoritetsspråket meänkieli. Foto: Ur filmen Rörelser

Ohämmat sex och vilt supande i Tornedalens nedtystade väckelserörelse

Uppdaterad
Publicerad

Väckelserörelsen känd som Korpelarörelsen verkade i Tornedalen på 1930-talet. Ämnet är fortfarande känsligt för många av dem som har anknytning till rörelsen. Nu har världens första dramafilm helt på meänkieli gjorts om ämnet. Filmen har sin svenska premiär idag.

Filmen Rörelser, eller Liikheitä på meänkieli, handlar om väckelserörelsen Korpelarörelsen som verkade i Tornedalen.

Rörelsen grundades av Toivo Korpela på 1930-talet. På dess möten dracks det sprit, svors och bröts mot Sveriges sedlighetslagar. Rörelsens verksamhet väckte polisens uppmärksamhet och dess medlemmar hamnade i rätten. Rörelsen försvann från offentligheten vid skiftet mellan 1930- och 40-talet.

Känsligt ämne

Korpelarörelsen är fortfarande ett känsligt ämne för många av dem som har anknytningar till det.

– Till exempel den sexuella libertinismen, som var en mycket viktig del av rörelsen, är svår att berätta om, säger författaren Bengt Pohjanen.

Filmen är baserad på Pohjanens verk Dagning! Röd!. Den har regisserats av Jon Blåhed, som växte upp i Tärendö. I huvudrollerna ser vi skådespelarna Jessica Grabowsky och Samuli Niittymäki. Även artisten Markus Krunegård har en liten roll i filmen.

Filmen, som är ett svensk-finskt samarbete, är världens första långfilm helt på meänkieli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.