Regissören Aku Louhimies. Foto: SVT

Okänd soldat-regissören anklagas för kränkande behandling av kvinnliga skådespelare

Uppdaterad
Publicerad

Aku Louhimies, regissören bakom den finska biosuccén Okänd soldat, beskylls för att använda kränkningar, förolämpningar och rädsla som arbetsmetoder mot särskilt kvinnliga skådespelare.

Pamela Tola, Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala och Jessica Grabowsky är några av skådespelarna som till YLE säger sig ha fått nog av hur Aku Louhimies, en av Finlands mest framgångsrika regissörer, tillåts utöva sin makt år efter år utan att någon ingriper.

Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala och Manuela Bosco delar de andra skådespelarnas åsikt. Samtliga vägrar att i framtiden samarbeta med Louhimies.

En klass för sig

En del av skådespelarna betecknar Louhimies arbetsmetoder som direkt sadistiska och han sägs vara i en klass för sig vad gäller manipulativa regissörer.

Bland annat hävdas det att regissören använder kränkningar, förolämpningar och rädsla som arbetsmetoder för att få skådespelarna att agera så äkta som möjligt framför kameran.

Målsättningen är enligt dem att krossa särskilt de kvinnliga skådespelarnas självkänsla.

Extrema metoder

Enligt uppgifter ska kvinnliga skådespelare ha lämnats ute i skogen utan mat över natten för att se tärda ut under inspelningar. Regissören ska ha viskat i en skådespelares öra hur oerhört dålig och ful hon är, medan en skådespelare vittnar om att hon i en film tvingades ha kackerlackor under sina kläder för att det skulle synas hur illa hon var till mods.

Regissören påstås också ha uppmanat både manliga och kvinnliga skådespelare att sparka varandra på riktigt för att få scenen att verka äkta.

Hoppas diskussionen fortsätter

Skådespelarna vill i #metoo-kampanjens spår få igång en diskussion om vad en regissör får och inte får utsätta skådespelare för i sina produktioner.

De vill poängtera att alla har rätt till en trygg arbetsmiljö utan att någon traumatiseras, även om alla regissörer har ett personligt sätt att arbeta på.

Louhimies, säger själv att han har misslyckats som regissör om de som medverkar i hans produktioner inte har mått bra under inspelningarna. Han avvisar dock uppgifterna om att hans arbetsmetoder är osakliga och sadistiska.

På Facebook skriver han att han önskar att diskussionen fortsätter, även om den känns oskäligt tung för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.