Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar forskaren Johanna Peltoniemi varför sverigefinländarnas valdeltagande skjutit i taket. Foto: Markku Ulander

Presidentvalet får sverigefinländarna att rusa till valurnorna

Uppdaterad
Publicerad

Vid första valomgången ökade sverigefinländarnas valdeltagande med 20 procent jämfört med förra presidentvalet 2018. Andra valomgången lockade ännu flera. Forskaren Johanna Peltoniemi förklarar vad som får deltagandet att nå nya höjder.

Första valomgången lockade 14 630 sverigefinländare till valurnorna, vilket är 2393 personer flera än vid förra presidentvalet 2018. Andra valomgången lockade ännu flera, närmare bestämt 15 602 personer. 2018 var utgången klar redan före valet, men nu är läget rekordjämnt mellan de två toppkandidaterna Stubb och Haavisto

Niinistös popularitet sänkte valdeltagandet förra gången

Vid förra presidentvalet 2018 bestod de två toppkandidaterna av den sittande presidenten Sauli Niinistö och hans utmanare, de grönas Pekka Haavisto som även nu är en av de två populäraste kandidaterna. Men eftersom Sauli Niinistö njöt av ett rekordhögt stöd med över 50 procent av rösterna efter första valomgången behövdes det ingen andra omgång. Enligt forskaren Johanna Peltoniemi bistod Niinistös popularitet till det låga valdeltagandet i Sverige eftersom man ansåg att valet var avgjort redan innan röstningen hade börjat.

Presidentval i Finland 2024

Första presidentvalet med brevröstningsmöjlighet

Det är också första presidentvalet med brevröstning för alla som inte kan ta sig till vallokalerna. Brevröstning för utlandsfinländare togs i bruk i samband med det finska riksdagsvalet 2019.

I videon listar forskaren Johanna Peltoniemi fem orsaker till sverigefinländarnas ökade valdeltagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Finland 2024

Mer i ämnet