Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Väljarna som SVT har pratat med tycker att kandidaterna är ganska lika varandra. Foto: SVT/Andreas Hult

Vem blir Finlands nästa president – så säger finländarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgörs det vem som blir Finlands nästa president – Alexander Stubb eller Pekka Haavisto.

– Det är en stor dag för Finland, säger Marlena Kolehmainen, som röstade i Helsingfors på söndagen.

I presidentvalets andra omgång står striden mellan de två kandidaterna Alexander Stubb (Samlingspartiet) och Pekka Haavisto (obunden men han stöds av De Gröna). En av dem kommer att ta över efter Sauli Niinistö, som har varit landets president i tolv år.

SVT var på plats i en vallokal på svenska Handelshögskolan i Helsingfors för att ta tempen på väljarna.

Presidentval i Finland 2024

Stubb favorit i mätningar

Många tror att Alexander Stubb kommer att gå vinnande ur valet. De mätningar som har gjorts visar att han har en knapp ledning över Haavisto.

– Det blir jättespännande att se vad som händer ikväll. Alla kandidater har varit bra, säger Jukka Virkonen, som inte vill uppge vem av de två kandidaterna han har röstat på.

En annan finländare som har gett sig ut och röstat i ett kylslaget Finland är Marlena Kolehmainen. Hon berättar att hon har bytt kandidat mellan den första och andra omgången i presidentvalet.

SVT sänder direkt

– Det är ett svårt val. Båda två är väldigt lika varandra politiskt, säger hon till SVT.

Pekka Haavisto och hans partner Antonio Flores röstade vid lunchtid i sin vallokal i Helsingfors medan Alexander Stubb och hans fru Suzanne Innes-Stubb röstade i Esbo.

Vallokalerna stänger klockan 19 svensk tid. Vid cirka 19.50 väntas en första vallokalsundersökning. Så fort ett första resultat presenteras kommer SVT att sända direkt.

Hör finländarnas röster om valet i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Stubb är en femspråkig sportkille som hunnit vara statsminister, utrikesminister och Europaparlamentariker. Foto: KIMMO BRANDT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Finland 2024

Mer i ämnet