Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar professor Heidi Grönstrand om hur stor andel av den tvåspråkiga undervisningen hon anser bör vara på finska. Foto: Per Sjöberg, SVT

Professor: Önskvärt med 100 procent undervisning på finska i början av grundskolan

Uppdaterad
Publicerad

Lagen garanterar elever rätten att studera på finska i svenska grundskolor, men enligt skolförordningen får endast hälften av undervisningen ges på finska. Professorn i finska på Stockholms universitet anser att det behövs mer.

I Sverige finns det fem sverigefinska friskolor där finska används som ett av de två undervisningsspråken. En av dem är Sverigefinska skolan i Stockholm. Där sker 70 procent av undervisningen på finska för elever på lågstadiet och andelen undervisning på svenska ökar på högstadiet. Detta är enligt skolförordningen, som säger att undervisningen ska planeras så att undervisningen på svenska successivt ökar.

– Det finns stöd i forskningen för att skolgången ska inledas med den här typen av satsning. I Finland har det gett goda resultat i så kallade språkbadskolor, där undervisningen sker nästan till hundra procent på det svagare språket, säger Heidi Grönstrand, professor i finska på Stockholms universitet.

På högstadiet på Sverigefinska skolan i Stockholm sker merparten av undervisningen på svenska. Enligt Grönstrand skulle hälften av undervisningen kunna vara på finska och hälften på svenska, även i slutet av grundskolan.

– Det skulle kunna ge ett starkt kunnande i båda språken och flera möjligheter till fortsatta studier, tillägger Grönstrand.

I videon berättar professor Heidi Grönstrand om hur stor andel av den tvåspråkiga undervisningen hon anser bör vara på finska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.