Putin äger en strandtomt på Åland

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin äger en obebyggd strandtomt i Saltvik på Åland, skriver tidningen Keskisuomalainen. Enligt det finländska Lantmäteriverkets förre generaldirektör Jarmo Ratia är det den ryske presidentens kansli, det vill säga i praktiken Putin, som äger tomten.

Den ryske konsuln kom enligt Ratia till Lantmäteriverkets kontor på Åland 2009 med ett brev från Kreml. Där beordrades utrikesdepartementet överlämna en del av Norrgårds hemman i Saltvik till presidentkansliet. Tomten är på 17 800 kvadratmeter, med en strandlinje på 200 meter.

2009 hette Rysslands president Dmitrij Medvedev, men sedan 2012 är Putin tillbaka på posten.

Enligt Keskisuomalainen går affären tillbaka till fredsavtalet i Paris 1947 då Sovjetunionen fick överta allt som var i tysk ägo i Finland. På Åland uppges tomten tills vidare ha förvaltats av Sovjetunionens och senare Rysslands utrikesdepartement.

Personalen på Rysslands konsulat i Mariehamn uppges använda egendomen för rekreation.

Lantmärkeriverkets policy har varit att inte upplysa ägarförhållandena offentligt. Policyn gällde också beträffande tomten på Åland. Ratia säger till Keskisuomalainen att han tyckte att det var dags att offentliggöra det ryska ägandet.

Ratia arbetade som generaldirektör för Lantmäteriverket åren 1991-2012.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer