Rasbiologin hade en central roll i assimilationspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Staten vill utreda vilka konsekvenser assimilationspolitiken har haft för nationella minoriteter. En central del i försvenskningspolitiken var rasbiologiska institutets studier om människoraser i Sverige. Ett rasbiologisk institut grundades i Uppsala hundra år sedan.

Inom den svenska rasbiologin representerade till exempel finnar, samer, romer och judar lägre stående raser.

– Det är ett väldigt mörkt kapitel i vår historia. Det är helt fruktansvärt att man har delat upp människor i vi och dem, och har tillskrivit dem olika värden, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och tar bestämt avstånd från den assimilationspolitik som staten tidigare förde till exempel med hjälp av det rasbiologiska institutet i Sverige.

Sanningskommissionernas arbete viktigt i utredningen

För närvarande pågår ett sannings- och försoningskommisionsarbete avseende vad som hände tornedalingar, kväner och lantalaiset. Regeringen har även tagit ett beslut om en kommission för urfolket samer, men ingen kommission har blivit tillsatt än för detta uppdrag.

År 2014 gjordes en vitbok, på regeringens uppdrag, om övergrepp och kränkningar av romer i Sverige.

– Staten behöver ta sitt ansvar. Det som har gjorts i assimileringspolitikens namn påverkar fortfarande livet hos våra nationella minoriteter. Vi måste sätta ljuset på vilka övergrepp som har begåtts, säger minister Lind, som i dag är den ansvarige ministern i frågor som rör nationella minoriteter i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.