• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Riksdagen ska behandla regeringens förslag om en förstärkt minoritetspolitik. Foto: TT

Regeringen föreslår stärkt minoritetspolitik till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Förslagen som lämnas syftar till att stärka det grundläggande skyddet för de nationella minoriteternas språk och kultur och för att stärka de utökade rättigheter som finns inom förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska.

Regeringen har idag överlämnat propositionen En stärkt minoritetspolitik till riksdagen. Propositionens förslag innebär bland annat att alla kommuner och landsting ska anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.

För de 81 kommuner som ingår i förvaltningsområden så stärks rätten till äldreomsorg och förskola på minoritetsspråken.

– Nu skärper vi lagstiftningen för att våra nationella minoriteters mänskliga rättigheter ska tillgodoses, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Handlar om mänskliga rättigheter

Propositionen är en del av regeringens samlade minoritetspolitiska strategi där systematik, långsiktighet och de nationella minoriteternas egenmakt är nyckelfaktorer.

Utgångspunkten för förslagen är att efterlevnaden av de nationella minoriteternas mänskliga rättigheter ska säkerställas och integreras inom alla berörda sektorer. 

– Vi kommer att återkomma med fler insatser under mandatperioden. Propositionen är en del av flera i regeringens ambitiösa minoritetspolitiska strategi, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.