Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar RFSL:s tillförordnade förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala om varför organisationen vill förbjuda omvändelseförsök. Foto: Albert Hjalmers, SVT

RFSL vill se en kriminalisering av omvändelseförsök

Uppdaterad
Publicerad

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, vill se en kriminalisering av försök att förändra människors sexuella läggning eller könsidentitet, genom till exempel omvändelseterapi. Frågan har utretts och utredningens slutsats är att omvändelseförsök inte bör förbjudas genom lagen.

I en rapport av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har 18 procent av de tillfrågade uppgett att någon har försökt påverka deras sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Av dessa har 5 procent upplevt en särskilt hård press i form av till exempel omvändelseterapi, säger RFSL:s tillförordnade förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala.

Se Uutisets intervju i videon ovan. Utredning föreslår inte kriminalisering

Enligt en statlig utredning som publicerades i juli bör inte omvändelseförsök förbjudas genom lagen. Enligt utredningen är de omvändelseförsök som ännu inte är kriminaliserade i Sverige, inte tillräckligt allvarliga för att motivera ett förbud enligt lag. RFSL håller dock inte med och uppmanar regeringen att arbeta för en kriminalisering av omvändelseförsök, enligt MUCF:s definition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.