”Rinkeby ska bli ett mönsterområde år 2030”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsförorten Rinkeby har de senaste åren blivit lugnare, trots att det fortfarande klassas som ett utsatt område. Polisen satsar på att det år 2030 har utvecklats till ett mönsterområde.

Ari Kurittu, som driver en bowlinghall i Rinkeby, hade önskat att verksamheten rullat på bättre, men i år har hälften av stamkunderna förflyttat sig annanstans.

Ari tror att det beror på det dåliga ryktet som området hade åtta år sedan.

– Vi hade problem för att vi hade spelautomater som lockade hit kriminella gäng. De höll på med kriminella aktiviteter här så jag var tvungen att porta de, säger Ari och fortsätter.

– De senaste fyra åren har jag inte fått syn på någon som helst kriminalitet i området. Det känns väldigt lugnt och tryggt i hela Rinkeby nu.

Polisen satsade stort

Fyra år sedan startade polisen en storsatsning för att lugna ner området, då man under den tidsperioden trodde att det fanns uppemot 300 ungdomar med kopplingar till brottslighet.

Områdespolisen Mats Törnblom är optimistisk när det kommer till Rinkebys framtid. Foto: SVT

– Det hänger nog ihop med att vi har jobbat mycket med skolorna och funnits nära, säger områdespolisen Mats Törnblom.

– Vi jobbar jättemycket tillsammans med stadsdelen och trygghetsvandrar på kvällarna. Vi jobbar väldigt strategiskt och långsiktigt för att göra det tryggare och bättre.

Lång väg att gå

Trots förbättringar är Rinkeby fortfarande ett av Sveriges mest utsatta områden, då arbetslöshet, brottslighet, misstro mot samhället och våldsbrott är högt förekommande fenomen.

– Vi ska inte sticka under stolen med att det finns stora utmaningar i området kvar. Om man gör en jämförelse med tidigare år så tycker jag att vi är på rätt väg, men det måste ta längre tid, säger Mats Törnblom.

– Just nu tittar vi på en plan som kommer att löpa till 2030, på hur vi strategiskt ska få Rinkeby att bli ett mönsterområde igen.

Inte unikt för Rinkeby

Under augustimånad attackerades byggarbetsplatsen där det nya polishuset i Rinkeby ska byggas. Förutom det har ett antal bilar bränts, men Ari Kurittu tycker inte att det är unikt för Rinkeby.

Ari Kurittu, som driver en bowlinghall, tror att mycket av det som sägs om Rinkeby är överdrivet. Foto: SVT

– Jag kan inte säga annat än att det händer lite var som helst i Sverige just nu. I Trelleborg brände man 100 bilar och i Göteborg likaså. Jag tycker att media överdriver när det händer något i Rinkeby.

UTSATTA OMRÅDEN

Utsatt område – är ett begrepp som polisen i Sverige använder för att beskriva områden med över tid låg socioekonomisk status och kriminell påverkan på lokalsamhället.

2018 – Polisen beräknar att det finns 61 utsatta områden i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.