Allt fler hoppas på en svensk modell när det kommer till föräldrarledighet i Finland. Foto: SVT

”Riskabelt att anställa en fertil kvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Barnafödseln i Finland är på sin lägsta nivå på över 150 år. I Sverige är det skattepengarna som går till att täcka barnkostnaderna, medan det i Finland är moderns arbetsgivare som står för det. Något som ses som gammalmodigt i Finland.

I Finland är arbetslivet väldigt uppdelat mellan kvinnor och män. Kvinnor arbetar främst inom vård och service yrken medan männen arbetar inom industri, transport och bygg. Av Finlands unga kvinnor har 36 procent ett deltidsjobb, bland unga män i Finland är siffran 21 procent.

Annica Moore är ordförande för Mothers In Business. En nationell förening i Finland som stödjer högutbildade och karriärinriktade mammor i samordnande av familj och arbete.

Annica Moore, ordförande för Mothers In Business. Foto: SVT

– I arbetsmarknaden finns det fortfarande den här tanken om att det är riskabelt att anställa en fertil kvinna i sina bästa år. Även fast det inte alls stämmer ur en ekonomisk synpunkt.

Hög kostnad för arbetsgivaren

Enligt intressegruppen Finlands entreprenörskvinnor kostar ett barn 120 000 kronor för moderns arbetsgivare om hon tjänar 30 000 kronor i månaden.

I Finland använder mödrarna 90 procent av föräldrarnas gemensamma ledighet.

– I den här beräkningen ingår sjukvård för barn under 10 år, frånvaro från jobbet under graviditeten, semesterlön och vanlig lön. Så i det stora hela blir det mycket pengar som går åt för arbetsgivaren, säger ordförande Seija Estlander och fortsätter.

– Det är ett gammalt tänk från industrialismen som hängt kvar, att män och kvinnor har den här ojämna fördelningen när det kommer till vård av barn. Men nu när barnfödseln är rekordlåg borde det vara en tydlig signal att systemet måste ändras.

Seija Estlander, ordförande för Finlands entreprenörskvinnor. Foto: SVT

Kan funka som i Sverige

Enligt Finlands entreprenörskvinnor skulle skattepengarna kunna täcka allt i samma måtta som det gör i Sverige.

Annica Moore tror att inställningen håller på att förändras.

– Det är numera en allmän inställning bland människor att pappaledigheten höjs, och det hoppas vi också inom Mothers In Business. Vi behöver en mer jämställd mall för föräldrarledigheten, säger Annica och fortsätter.

– Men det kräver också att arbetsmarknaden uppmärksammar att det är båda föräldrar som bär ansvar för barnet. I det tidiga stadiet och till exempel när barnet blir sjukt, så att inte allt ansvar faller på kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.