Designexperten Anna-Kaisa Öhgren sitter bredvid maritim utrustning och berättar, bord med porslin i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna-Kaisa Öhgren ger tre kriterier som gör det lättare att känna igen ett bra fynd. Foto: SVT/Joel Danell

Så fyndar du design på loppis

Uppdaterad
Publicerad

Finsk design är både världsberömt och hett eftertraktat bland samlare. Går det att göra riktigt bra fynd på auktion och loppmarknader idag eller är guldåldern förbi? Experten ger sina bästa tips och siar om andrahandsmarknadens framtid.

Inom begreppet finska designklassiker ryms en bredd av föremål, från möbler till glas och keramik. Anna-Kaisa Öhgren, värderingsman med lång erfarenhet inom auktionsbranschen, berättar att finsk formgivning representerar hållbarhet och historia. Köpare förväntar sig att finskdesignade föremål håller sig i gott skick länge.

– Om man tar hand om föremålet på rätt sätt, håller det i princip för evigt, skrattar Öhgren.

Stor efterfrågan, stor potentiell tillgång

Trots att det internationella intresset ökat för nordisk design generellt är det inte för sent att göra fynd på hemmaplan. I Sverige finns nämligen mycket finsk design, inte minst gömt i svenska hem.

– På auktion kan det vara svårare, på grund av näthandel och internationella kunder som konkurrerar om föremålen. Men i Sverige finns det ganska mycket finsk design, särskilt bruksföremål, som serviser och glas.

Öhgren berättar att tillförseln av finska designföremål till andrahandsmarknaden delvis beror på den sverigefinska minoriteten. Hon betonar dock också att populariteten sträcker sig längre än så, och att utbudet därför förmodligen kommer att bestå.

– Utbudet av designföremål kommer att vara fortsatt bra och kanske ännu bättre i framtiden.

Skicket är det viktigaste på andrahandsmarknaden

Experten berättar att hon själv är mycket noggrann med skicket på potentiella köp när det gäller begagnade föremål.

– Keramik och glas bör vara i toppskick. Om det till exempel finns en spricka i glasföremål, finns risken att sprickan växer tills föremålet går sönder.

Hur känner du igen ett loppisfynd? I videon ger Anna-Kaisa Öhgren tre kriterier!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.